Tuesday, September 12, 2006

TV://RTL to start digital cable channel in the Netherlands

Tv-kanaal met louter klassieke muziek

Door Remmelt Otten, Elske Schouten
Bron: NRC, 07-09-06


Nederland krijgt een televisiezender met alleen maar klassieke muziek. Het gaat om een zogenoemd digitaal kanaal dat alleen te zien zal zijn tegen betaling: in een pluspakket van een kabelabonnement of via internettelevisie. De zender wordt opgezet door RTL, het grootste Nederlandse televisiebedrijf, dat op de gewone gratis televisie vooral bekend is van het brede amusement van RTL4.
Onze topman viel van zijn stoel toen wij dit voorstelden, zegt Fons van Westerloo van RTL Nederland, dat onderdeel is van het Duitse mediaconcern Bertelsmann. Wij zijn van het amusement. Maar een Nederlands digitaal kanaal heeft alleen bestaansrecht als er iets te zien is wat niet te zien is op de gewone tv. De zender moet in januari 2007 beginnen.
De toekomst van televisie ligt in de digitalisering, zo voorspelt RTL vandaag in een presentatie van zijn strategie voor de komende jaren. Door de komst van digitale kanalen, die via de kabel én via internet in de huiskamer komen, kan de kijker over vijf jaar zelf bepalen wat hij kijkt, en waar, en wanneer hij dat kijkt. De Publieke Omroep lanceert bijvoorbeeld dit jaar zeventien digitale kanalen. Maar tot nu toe zijn er nog geen digitale kanalen die winstgevendheid beloven.
Het voordeel van klassieke muziek op televisie is dat er nog geen markt voor is. Daardoor zijn de rechten nog betaalbaar, aldus Van Westerloo. De liefhebbers van klassieke muziek zijn een interessante groep, zei commercieel directeur Frank Eijken van RTL. 3,5 miljoen mensen in Nederland hebben wel eens wat klassieks gekocht en één miljoen doet dat regelmatig. Als we daar 10 procent van bereiken, kan het kanaal winstgevend worden. Bovendien zijn deze kijkers volgens hem relatief welvarend en hebben ze meer tijd dan gemiddeld.
RTL wil samenwerken met de Foreign Media Group, de club die Mozart en Beethoven naar Kruidvat bracht. Van de beelden zal in het begin 90 procent buitenlands zijn. RTL denk behalve met abonnementen ook geld te verdienen met de online verkoop van muziek en concertkaarten.

UPDATE: HRM manager Jaap Hofman tells me RTL is not hiring staff yet.

No comments: