Wednesday, February 08, 2006

New music in Amsterdam, Utrecht and Groningen

From Donemus.nl

STICHTING KAMERMUZIEK AMSTERDAM
Een avond met Iván Fischer en Matthias Kadar 9 februari 2006, 20.15 uur - Felix Meritis, AmsterdamDe twee in Nederland woonachtige componisten Iván Fischer en Matthias Kadar worden in dit concert tegenover elkaar gezet. Iván Fischer is internationaal bekend als dirigent van o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest. De jonge componist Matthias Kadar (1977) heeft zijn scholing op Nederlandse bodem gehad van o.a. Theo Loevendie. Hij zal de avond beginnen met een door hemzelf gezongen werk. Iván Fischer zal vervolgens het Nationaal Jeugdkoor dirigeren in premières van nieuwe werken van beide componisten. Na de pauze worden van Iván Fischer 'Spinozavertalingen' en 'eine Deutsch-Jiddische Kantate' (première) en van Matthias Kadar 'Versans' en 'Encore et toujours'(première) uitgevoerd door de jonge talentvolle sopraan Cora Burggraaf en een aantal gerenommeerde instrumentalisten.

NEDERLANDSE MUZIEKDAGEN 2006
Gratis passe-partout
10 t/m 12 februari, Muziekcentrum Vredenburg Utrecht
Zoals u heeft kunnen lezen in de Nieuwsbrief - winter 2005 vinden de Nederlandse Muziekdagen dit seizoen in februari 2006 plaats. Drie dagen lang kunt u dan terecht in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht voor een keur aan Nederlandse componisten. Net als bij de laatste twee edities krijgen Vrienden Nederlandse Muziek een gratis passe-partout aangeboden.
Een greep uit het programma: op vrijdag voert het Amstel Saxofoonkwartet werken uit van Sander Germanus, Roderik de Man, Tristan Keuris en Louis Andriessen. Het Radio Filharmonisch Orkest komt met Hannah Kulenty en Peter-Jan Wagemans. Op zaterdag brengt het Metropole Orkest nieuw werk van o.a. Martin Fondse, Michiel Braam en Sumire Nukina. Zondag is Dag Muziek in Utrecht. Op verschillende locaties in de stad kunt u genieten van nagenoeg alle varianten van de Nederlandse Muziek. In Muziekcentrum Vredenburg zijn diverse hoorspelen te beluisteren en vindt het presentatieconcert mét prijsuitreiking plaats van de Henriëtte Bosmansprijs. Dit jaar zijn de genomineerden Mayke Nas, Fred Momotenko en Sadik Ugras Durmus. Ensemble Insomnio komt met werk van Roderik de Man, Michel van der Aa en een première van Maarten van Norden.Naast deze concerten speelt op zondagochtend ook het Utrecht String Quartet, met composities van Badings en Keuris. De toegang tot dit concert valt echter niet onder het gratis passe-partout.
Het gehele programma, inclusief de Dag Muziek, kunt u vinden op www.nederlandsemuziekdagen.nl

IN GROSSER SEHNSUCHT
Osiris Trio en Charlotte Riedijk
15 februari, 20.15 uur De Oosterpoort, Groningen
"De combinatie van een pianotrio van Beethoven, vier liederen van Haydn en Torstenssons nieuwe opus mag op papier gewaagd lijken, in praktijk bleek het een schitterend programma. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het fabuleuze spel van het Osiris Trio", schreef de Volkskrant na de première van Torstenssons 'In grosser Sehnsucht'. De vijf liederen voor pianotrio en sopraan zijn muzikale portretten van -min of meer tragische - wereldberoemde vrouwen: Camille Claudel, Frida Kahlo, Cristina di Svezia, Rosa Luxemburg en Louise Michel. Ook tijdens de Nederlandse Muziekdagen in het Utrechtse Vredenburg maakte het werk veel indruk: "De uitvoering door het Osiris Trio en sopraan Charlotte Riedijk is prachtig." (Het Parool) "Het Osiris Trio klinkt als het Beaux ArtsTrio op een zonnige zondagmiddag." (Entr'Acte)
Haydn: diverse liederen * Beethoven: Pianotrio op. 1 nr. 3 * Torstenssons: In grosser Sehnsucht.
Vriendenprijs € 8,75. Op vertoon van een print van de nieuwsbrief ontvangen leden van Vrienden Nederlandse Muziek 50% korting op een kaartje van het Osiris Trio in De Oosterpoort in Groningen. Vermeld bij uw reservering dat u lid van Vrienden Nederlandse Muziek bent.

HET ONTWAKEND GEHOOR
Paprika's in de Polder - Pianoduo Martijn en Stefan Blaak
26 februari, 15.00 uur - Bethaniënklooster, Amsterdam
Kersverse premières, vergeten juwelen en bekende meesters prikkelen uw oren na het uitslapen en schudden u wakker in het Ontwakend Gehoor. Geen serie die zoveel afwisseling biedt op zo'n klein podium: van Amerikaanse en Engelse liedkunst tot saxofoonklanken, quatre mains-pianomuziek en smeuïge Franse kamermuziek. Van strijkkwartetten waar Nederland trots op mag zijn, tot spannende inktnatte noten voor barokinstrumenten met elektronica.
Louis Andriessen: Series * Diderik Wagenaar: Stadium* Claude Debussy: En blanc et noir * Jan van Vlijmen: Costruzione* Bela Bartok: 7 Pieces from "Mikrokosmos" * Igor Stravinsky: Sonata *
Vriendenprijs € 12,- Reserveren: 020 - 625 00 78, o.v.v. Vrienden Nederlandse Muziek.

ELEKTRO-AKOESTISCHE KUNST MET 1000 VOLT
The Utility of Space: muziek voor ruimtelijk luidsprekerensemble, video en licht
3 maart, 20.30 uur - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
(19.30 inleiding: gesprek met de componisten)
René Uijlenhoet: De Voorzienigheid, voor zestien luidsprekers (2006, wereldpremière, opdracht Fonds voor de Scheppende Toonkunst op verzoek van Muziekgebouw aan 't IJ, ca. 15 min.)
Kees Tazelaar: Phalanxes, voor zeven luidsprekers (2005, Nederlandse première)
Roderik de Man: Music, when soft voices die..., voor acht luidsprekers (2003, eerste prijs International Electro acoustic Music Competition Musica Nova 2004)
Natasha Barrett: Trade Winds, voor zestien luidsprekers, video en licht (2004-2006)
In dit concert presenteren de Nederlandse componisten Roderik de Man, Kees Tazelaar en René Uijlenhoet en de Noors/Britse componiste Natasha Barrett composities via een bijzonder hoogwaardig geluidssysteem met luidsprekers opgesteld rondom het publiek. Zestien luidsprekers zorgen voor bewegende klanken en de verruimtelijking van de elektronische muziek, met technieken zoals ambisonics en elektronische meerstemmigheid. Daarbij zullen ook video en lichteffecten gebruikt worden.
Vriendenprijs: € 16 (niet geldig in combinatie met andere kortingen)
Kaarten kunt telefonisch bestellen via de kassa van Muziekgebouw aan 't IJ - 020-7882000 (ma-za 12.00 tot 19.00 uur) o.v.v. actie Vrienden Nederlandse Muziek.)

No comments: